fbpx

Stima de sine scăzută. Consecințe și soluții

Redactat de Timofte Geanina

Ultima actualizare 17 iunie 2020

Ce este stima de sine

Stima de sine este modul în care te percepi, te evaluezi tu însuți. Cu alte cuvinte, este răspunsul la întrebarea: ,,Ce crezi tu, despre tine?”

Are legătură cu imaginea pe care o ai despre tine: care sunt calitățile tale, care-ți sunt limitele, cum crezi că te văd  ceilalți.

Baumaister consideră că stima de sine reprezintă ,,credințele individului despre el însuși, inclusiv atributele personale și cine și ce este el exact.”

Stima de sine este variabilă, în funcție de rezultatele acțiunilor tale: uneori e pozitivă, alteori, negativă.

Cu toate acestea, există o tendință de a opune rezistență la schimbări, de aceea oamenii își schimbă, rareori, percepția asupra sinelui. Doar în situații – limită de viață imaginea de sine se poate schimba în bine sau în rău.

Cu toate acestea, când ești conștient și faci eforturi, îndrumat de psihoterapeut, poți să-ți crești stima de sine odată cu o nouă percepție asupra sinelui.

De ce e important să ai o stimă de sine ridicată?

Pentru că ai curajul să te afirmi, să încerci lucruri noi, să spui nu abuzului celorlalți, să intri și să accepți doar relații sănătoase.

Important este ca percepția generală a sinelui să fie pozitivă, dar realistă. Atunci când ai o stimă de sine scăzută, nu ai curaj să-ți depășești limitele și te mulțumești să fii o piesă în jocul altora. Îți trăiești viața la jumătate din capacite, poate chiar mai puțin…

Cum se formează stima de sine

Stima de sine se formează în copilărie ca reacție la comportamentul, cuvintele și emoțiile părinților față de tine, copilul. Copilul se întreabă (evident, în plan emoțional) ,,cine sunt eu, într-o lume ca aceasta, cu niște oameni ca voi?”

Copilul se vede prin ochii părinților. Cuvintele acestora ,,ești minunat”, ,,ești exact cum ne-am dorit”, ,,ești ok așa cum ești” și atitudinea lor de acceptare, te vor face să te evaluezi pozitiv, să ai o imagine pozitivă, în ansamblu, despre tine. Sunt cărămizile care construiesc personalitatea ta, felul tău de a te manifesta, în lume.

Cuvintele critice și dezaprobatoare ,,nu te-am dorit”, ,,ai fost o greșeală”, ,,ești prost”, ,,nu te duce capul”, ,,nu poți”, ,,lasă că fac eu” sau ignorarea copilului vor determina o stimă de sine scăzută. Copilul crede ceea ce spun părinți, ei sunt creatorii lui, supraviețuirea acestuia depinde ei…

Același lucru se întâmplă și în cazul unor părinți hiperprotectivi cu un control excesiv. În astfel de cazuri copilul deduce ,,eu nu pot, nu sunt suficient de bun/ capabil”. El nu va avea, mai târziu, curajul să încerce lucruri noi, nu-și va evalua corect, capacitățile. Nereușitele vor fi interpretate ca eșecuri care întăresc percepția negativă a sinelui.

Stima de sine se completează cu atitudinea cadrelor didactice, deoarece influența acestora coincide cu perioada formării eului social – locul tău în comunitate. Atitudini, replici ale unui învățător sau ale unui profesor pot da aripi sau le pot reteza. Ei sunt percepuți, mai ales la vârste mici, ca autorități parentale, dar influența lor are legătură cu locul tău în raport cu ceilalți. Cuvintele lor sunt rostite în cadrul grupului, iar colegii tăi le acceptă ca fiind adevărate și te vor trata conform acestei evaluări. 

Stima de sine scăzută. Consecințe și soluții

Consecințele stimei de sine scăzute

  1. Relații nefericite, alegeri sub nivelul tău, accepți abuzuri pentru că tu ,,nu meriți”, pentru că ți s-a făcut o favoare să fii aleasă. Intri, adesea, în relații abuzive din care nu ai curajul să ieși.
  2. Renunțarea la tine, la nevoile și dorințele tale, din frica de a nu fi respins. Cazi în rolul de ,,copil”, în plan emoțional, respingerea echivalează cu riscul de a nu supraviețui.  
  3. O stimă de sine scăzută e o piedică în calea manifestării tale depline, a afirmării și a dezvoltării personale. Ratezi multe oportunități și te închizi într-o cochilie, alegând să fii invizibil. Deși îți dorești mai mult, crezi că nu poți sau nu meriți.

Cum să crești stima de sine

  1. Să te accepți – înțelegând și numind nedreptatea care ți s-a făcut în copilărie. Nu îți acuzi părinții, au făcut ce au putut, dar aperi copilul. Te îndrepți spre copilul care-ai fost, cel din amintirile tale, cu iubire și blândețe.
  2. Să-ți amintești mereu, calitățile tale, reușitele. Fă o listă cu calitățile tale, iar dacă nu poți, cere ajutorul prietenilor, rudelor, să-ți spună ce apreciază la tine. Citește această listă, zilnic, ancorându-te, emoțional, în  acceptare și încredere în sine.
  3. Să ai curajul să fii tu însuți, indiferent la evaluările negative ale celorlalți care se oglindesc pe ei, în tine. Cine pleacă de lângă tine când ești tu însuți, nu te respecta, te folosea, deci nu ai pierdut nimic.
  4. Să te iubești, să nu fie zi în care, atunci când ieși din casă, să nu arunci o privire în oglindă, plină de iubire și complicitate spunându-ți ,,ești ok așa cum ești, meriți ce e mai bun”.

Joacă-te, compune-te ca personna (fel e a fi în lume) așa cum vrei, căci dincolo de mască, ești oricum o creație divină, perfectă exact așa cum ești!!

Psiholog Geanina Timofte

 

Distribuie acest articol

Redactat de Timofte Geanina

Cine sunt eu? Sunt un om care-și iubește semenii, care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia. Iată de ce am ales un drum profesional prin care pot să-mi ajut semenii să-și vindece rănile, să-și depășească limitele și să-și găsească fericirea.
0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descarcă gratuit ghidul digital

Află cum poți scăpa de gândurile și scenariile negative gestionându-ți emoțiile!

 

Ghidul digital e în drum spre tine. Verifică te rog emailul!

Ține-mă la curent cu următoarele evenimente.

Felicitări! Acum vei fi la curent cu următoarele evenimente.