fbpx

Transformă blestemul în binecuvântare

Redactat de Timofte Geanina

Ultima actualizare 1 septembrie 2020
Transformă blestemul în binecuvântare

Dacă privim viața ca pe o călătorie, atunci știm, din basme, că nu putem pleca la drum fără binecuvântarea părinților.

Însă, te-ai întrebat, vreodată, ce este această ,,binecuvântare” și de ce avem nevoie de ea? Dar ,,blestemul”, este doar o superstiție născută dintr-o frică sau are forța energiei negative care ne urmărește toată viața?

Fie că vorbim de binecuvântare, fie că vorbim de blestem, acestea sunt cuvinte care au impact asupra noastră, mai ales atunci când sunt însoțite de emoții puternice și vin din partea unei persoane semnificative pentru noi.

Binecuvântarea

Binecuvântarea este ,,cuvântul bun” care are forța unei porunci, mai ales când vine din partea părinților. Aceste binecuvântări sunt, de fapt, încurajările părinților.

E ca în basme: niciun erou, îți spuneam, nu pornește într-o călătorie, oricare ar fi scopul acesteia, fără binecuvântarea părinților. Este condiția împlinirii scopului, fie că salvează soarele și luna sau vreo fată de împărat, fie că pleacă să-ți găsească norocul.

Dacă părinții nu ți-au dat aceste binecuvântări, nu te îngrijora. Orice persoană semnificativă din viața ta – bunic, mătușă, frate mai mare, profesor – poate să-ți ofere aceste ,,cuvinte bune”. Să creadă în tine și să te încurajeze.

,,Poți!”, ,,Am încredere în tine!”, ,,Ești talentat!”, ,,Ești minunat!”, ,,Ai dreptul să fii fericit!”. Acestea îți dau forța de a trece cu bine, peste obstacolele vieții și a reuși în tot ceea ce-ți propui. Pentru că ele au impact pozitiv asupra psihicului tău, devin repere care îți ghidează viața. Este normal să fie așa, de vreme ce vin din partea părinților. Aceștia sunt ,,creatorii” și stăpânii lumii în care ne-am născut.

Blestemul

Opusul binecuvântării este blestemul – maledicere (latină) sau cuvântul rău. Spus în copilărie, asupra unui tânăr în formare, are impact negativ pentru că se fixează la nivel inconștient și sabotează încrederea în sine. Cu cât persoana care rostește aceste cuvinte este mai importantă, cu atât impactul este mai mare. Mai ales când are forța emoțiilor.

,,Nu ești în stare”, ,,Ești un ratat”, ,,Nu ești bun de nimic”, sunt ,,porunci” negative explicite, dar pot fi și implicite, din partea unui părinte hiperprotector: ,,nu poți tu, e prea greu, ești prea mic, lasă că fac eu”. La fel funcționează și comparația cu alții. Copilul înțelege că el nu este destul de bun și se autolimitează.

La fel funcționează și blestemul propriu-zis, numit astfel în tradiția populară, când vine din partea unui părinte care aruncă, asupra copilului, frustrarea, supărarea pe viață sau pe sine însuși: ,,N-ai avea parte..”, ,,Să trăiești și tu viața mea”…

Antidot împotriva ,,blestemului”

E bine să știi că nimic nu este pentru totdeauna, iar blestemul, indiferent cine l-a rostit, are și ,,antidot”. Ține de tine să pui capăt acestor limitări și poveri verbale și să le înlocuiești cu binecuvântări. Iată cum!

Amintește-ți acele cuvinte care te-au durut în copilărie sau adolescență și care au venit din partea unor persoane semnificative din viața ta. Sau întâmplări din care ai dedus că nu ești destul de bun pentru ceva, că nu meriți.

Pentru fiecare astfel de ,,blestem” găsește opusul, ,,binecuvântarea”. Contrazice ,,blestemul” cu dovezi din viața ta ,,pot pentru că am putut … continuă enumerând împlinirile tale, din orice arie a vieții. Dacă ai fost comparat cu cineva în sens negativ ,,ești ratat ca tatăl tău”, schimbă perspectiva:  ,,sunt ca tatăl meu, inteligent și blând”, eliminând partea negativă. 

Amintește-ți binecuvântările: toate cuvintele de încurajare, indiferent de persoana din partea căreia au venit aceste încurajări. Cu siguranță că ai întâlnit măcar o persoană care să creadă în tine, să-ți vadă calitățile.

Astăzi poți alege: înconjoară-te de oameni care te încurajează, care te susțin, stând departe de cei care-ți transmit propriile lor neputințe și frustrări.

Cuvântul bun să te însoțească pe drumul vieții tale!

Distribuie acest articol

Redactat de Timofte Geanina

Cine sunt eu? Sunt un om care-și iubește semenii, care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia. Iată de ce am ales un drum profesional prin care pot să-mi ajut semenii să-și vindece rănile, să-și depășească limitele și să-și găsească fericirea.
0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descarcă gratuit ghidul digital

Află cum poți scăpa de gândurile și scenariile negative gestionându-ți emoțiile!

 

Ghidul digital e în drum spre tine. Verifică te rog emailul!

Ține-mă la curent cu următoarele evenimente.

Felicitări! Acum vei fi la curent cu următoarele evenimente.