fbpx

Traumele uitate: Află ce te împiedică să fii fericită

Redactat de Timofte Geanina

Ultima actualizare 18 octombrie 2020
traumele uitate - ce te impiedica sa fii fericita - geanina timofte

 

Uneori, ascunse bine în trecutul tău, întâmplări traumatice demult uitate, încep să-și facă simțită prezența. Te cerți cu toată lumea, plângi din senin, aparent fără motiv, te simți nefericită deși toate sunt ok în viața ta.

Se poate ca în trecut să fi avut experiențe nefericite de viață pe care nu le-ai procesat complet sau pe care chiar le-ai uitat pentru a merge mai departe. În realitate, la nivel emoțional ai rămas blocată, iar când tensiunea s-a acumulat foarte mult, un eveniment declanșator te întoarce în trecut.

Evenimentele traumatice care se manifestă cel mai des atunci când nu sunt procesate, pot fi: moartea unei persoane apropiate, pierderea unei sarcini, umilința, abuzul fizic, violul. Voi prezenta două dintre ele: moartea unei rude și pierderea unei sarcini. Ambele au în comun procesul de doliu pe care îl parcurgi, uneori incomplet.

Decesul unei rude apropiate este extrem de dureros, dacă ai avut o legătură mai profundă cu aceasta. Poți să rămâi blocată în etapa de negare: nu s-a întâmplat, nu mă gândesc la asta și e ca și cum încă trăiește, nu am fost la înmormântare pentru că vreau să mi-l amintesc așa cum era când trăia. Deși rațional știi că persoana dragă nu mai este, emoțional nu ai acceptat pierderea.

Exemplul unei cliente este edificator: îi moare pisica de cancer, iar agonia acesteia îi activează amintirea morții tatălui de aceeași boală necruțătoare. Durerea atroce pe care o trăiește văzându-și animalul murind este, în realitate, durerea pierderii părintelui. Astfel, poate să se confrunte cu realitatea pierderii părintelui și să-și ia rămas-bun. Iată cum evenimente din viața noastră declanșează amintiri dureroase pentru a le vindeca cu adevărat.

Așadar, este important să plângi până la capăt, să-ți trăiești furia, durerea, resentimentele, până când acceptarea vine în mod firesc. 

O altă traumă pe care am întâlnit-o, adesea, în terapie, are legătură cu pierderea unei sarcini din cauze medicale sau întreruperea voluntară a sarcinii. Un copil nenăscut nu permite mamei să-și trăiască doliul, dar ea găsește mecanisme de adaptare și merge mai departe, aparent vindecată.Trauma de pierdere nu poate fi integrată. Mai târziu, o altă sarcină, o întârziere a menstrei, un dezechilibru hormonal, menopauza, nașterea unui nepot sau orice eveniment care are legătură cu concepția/ nașterea, activează trauma. 

Femeia retrăiește emoțiile pe care nu le-a trăit până la capăt, în mod conștient atunci când evenimentul declanșator este exterior. Când amintirea se declanșează corporal, ea nu reușește să facă legătura, decât în context psihoterapeutic.

Dacă te afli în astfel de situații, acordă timp copilului nenăscut, pentru a-ți trăi doliul. A murit o parte din tine, odată cu dispariția acestei sarcini. Scrie-i simbolic, vorbește-i, dă-i un nume. Transmite-i gândurile tale, manifestă-ți emoțiile, cere-i iertare, iartă-te tu. Apoi, în amintirea lui, fă o pomană, ajutând un copil necăjit. Nu uita că doar iertând te poți elibera și merge mai departe. 

Suntem imperfecți pentru că suntem oameni. Slăbiciunea trupului sau a sufletului face parte din natura umană. Cu iubire și blândețe iartă și acceptă trecutul cu blândețe, pentru a avea un suflet împăcat, eliberat de traumele trecutului.

Distribuie acest articol

Redactat de Timofte Geanina

Cine sunt eu? Sunt un om care-și iubește semenii, care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia. Iată de ce am ales un drum profesional prin care pot să-mi ajut semenii să-și vindece rănile, să-și depășească limitele și să-și găsească fericirea.
0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descarcă gratuit ghidul digital

Află cum poți scăpa de gândurile și scenariile negative gestionându-ți emoțiile!

 

Ghidul digital e în drum spre tine. Verifică te rog emailul!

Ține-mă la curent cu următoarele evenimente.

Felicitări! Acum vei fi la curent cu următoarele evenimente.